Babeczki z malinami

Można zrobić dwie wersje: albo ze zwyczajnej mąki pszennej, albo z mieszanki mąki pszennej z mąką pszenną pełnoziarnistą. Zdecydowanie lepiej będą wyglądały babeczki ze zwyczajnej mąki pszennej. Jeśli chcemy bardziej zdrowszą wersję – zmieszajmy oba rodzaje mąki (babeczki ze zdjęcia są właśnie takie).

20170711_194008

Składniki:
(na 10-12 sztuk formy na muffinki o średnicy podstawy 5cm)

Ciasto:
115g mąki pszennej
115g mąki pełnoziarnistej
5ml (1 łyżeczka ) proszku do pieczenia
45ml (3 łyżki) drobnego cukru trzcinowego
2,5ml (1/2 łyżeczki) soli
2 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszana z 5 łyżkami ciepłej wody i pozostawiona do napęcznienia
200ml napoju sojowego
33g masła klarowanego
175g malin

Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do 190⁰C.
2. Wyłożyć formę papilotkami.
3. Przesiać oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia ( po przesianiu mąki pełnoziarnistej wsypać zawartość sitka do przesianej mąki).
4. W dużej misce zmiksować masło z napęczniałym siemieniem lnianym i napojem sojowym. Wmiksować partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wmieszać delikatnie maliny (jak będziemy za mocno i za długo mieszać – maliny rozpadną się).
5. Przełożyć masę do papilotek (napełniać do 2/3 wysokości).
6. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka).
7. Pozostawić na chwilę w formie, po czym wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego!

Przepis zmodyfikowany.
Oryginał przepisu pochodzi z książki Marthy

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>