Cynamonowy placek do herbaty

Pachnący cynamonem, idealny placek do herbaty. Najlepiej smakuje na ciepło, lekko posmarowany masłem. U mnie zniknął w mig, zaraz po zrobieniu. Jeśli przygotowując posypkę dodamy więcej cynamonu (tak jak ja) to placek będzie ciemny. Przygotowując posypkę wg podanego przepisu – uzyskamy jaśniejszy placek.

20170721_170125

Składniki:
(na tortownicę o średnicy ok. 18 cm – raczej nie większą, bo placek będzie jak placek, czyli naprawdę płaski)

40g miękkiego masła klarowanego
150g drobnego cukru trzcinowego
5ml (1 łyżeczka) ekstraktu z wanilii
1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody i pozostawiona do napęcznienia
150g mąki
2,5ml (1/2 łyżeczki) proszku do pieczenia
80ml napoju sojowego
Do posypki:
15g rozpuszczonego masła klarowanego
5ml (1 łyżeczka) cynamonu
5ml (1 łyżeczka) cukru trzcinowego

Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do 180⁰C.
2. Natłuścić masłem tortownicę i wyłożyć spód papierem do pieczenia.
3. W dużej misce zmiksować masło z cukrem, ekstraktem z wanilii oraz napęczniałym siemieniem lnianym na puszystą masę. Wmieszać partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i napój sojowy.
4. Przełożyć masę do formy i wyrównać.
5. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka).
6. Pozostawić na ok. 5 minut w formie, po czym wyjąć na kratkę.
7. Posmarować wierzch placka rozpuszczonym masłem, po czym posypać cynamonem wymieszanym z cukrem.

Smacznego!

Przepis zmodyfikowany.
Oryginał przepisu pochodzi z książki The Australian Women’s Weekly, The Baking Collection, Bauer Media Ltd 2013.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>