Pachnące ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami, nasycone pomarańczowym aromatem: startą skórką i sokiem. Do tego lekko korzenny posmak cynamonu. To idealne ciasto żeby efektownie i smacznie zakończyć dzień.

20170821_164938

Składniki:
(na jedną tortownicę o średnicy ok. 18-20cm)

Ciasto:
275g mąki
5ml (1 łyżeczka) proszku do pieczenia
7,5ml (1 ½ łyżeczki) cynamonu
115g margaryny
115g drobnego cukru trzcinowego
sok i skórka starta z jednej małej pomarańczy
2 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszana z 5 łyżkami ciepłej wody i pozostawione do napęcznienia
90ml napoju sojowego
3-4 duże różowe śliwki (użyłam renklody) pokrojone na ćwiartki
szczypta soli
30ml (2 łyżki) cukru trzcinowego plus trochę do posypania po upieczeniu

Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do 180⁰C.
2. Natłuścić margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia formę (dno i boki).
3. Do dużej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, 5ml (1 łyżeczką) cynamonu i szczyptą soli. Dodać margarynę i rozetrzeć wszystko razem w palcach.
4. Wmieszać cukier i skórkę z pomarańczy, Dodać napęczniałe siemię lniane i napój sojowy i miksować do połączenia składników na – w miarę – gładką masę.
5. Przełożyć masę do blachy i wyrównać. Na wierzchu rozłożyć ćwiartki śliwek wpychając je głęboko w ciasto, tak aby co najmniej do połowy były w niej zanurzone (śliwki raczej nie „zanurkują” głębiej w czasie pieczenia, raczej zostaną wypchnięte trochę na wierzch – tak jak w moim cieście, dlatego lepiej spróbować wepchnąć je bardziej niż mniej). Kawałki śliwek układać gęsto, jeśli jest ich za mało – użyć więcej owoców.
6. Wierzch ciasta polać sokiem pomarańczowym: jeśli jest go zbyt dużo – użyć tylko część soku (polewać do momentu, aż sok zacznie zbierać się na wierzchu ciasta). Posypać całość resztą cynamonu wymieszanego z dwoma łyżkami cukru.
7. Piec ok. 50 minut do 1 godziny (do suchego patyczka).
8. Pozostawić na 5 minut w formie, po czym wyjąć na kratkę do ostygnięcia. Posypać wierzch cukrem trzcinowym.

Smacznego!

Przepis lekko zmodyfikowany.
Oryginał przepisu pochodzi z książki Ann Nicol, The Best-Ever Book of Cakes, Lorentz Books, Anness Publishing Ltd 2012.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>