Focaccia rozmarynowa

Cudownie pachnąca, wspaniale słona i znika w mig! Ciasto można przygotować dzień wcześniej, umieścić w lodówce i na drugi dzień, przed pieczeniem poczekać, aż osiągnie ono temperaturę pokojową.

20170831_160602

Składniki:
(na jedną blachę o wymiarach 23x33cm)

15ml (1 łyżka) suszonych drożdży
425g mąki chlebowej (typ 750)
10ml (2 łyżeczki) soli
listki z 5-7 gałązek rozmarynu (2/3 drobno posiekane)
90ml (6 łyżek) oliwy z oliwek (plus trochę dodatkowo do blachy)
1,25ml (1/4 łyżeczki) czarnego pieprzu
płatki soli (albo sól morska gruboziarnista)

Wykonanie:
1. Wymieszać drożdże z 4 łyżkami ciepłej wody. Pozostawić na 5 minut.
2. Do dużej miski przesiać mąkę z solą. W środku zrobić „dołek”, dodać posiekany rozmaryn, 4 łyżki oliwy, drożdże, pieprz i 240ml ciepłej wody.
3. Wyrobić ciasto – lepiej rozbić to mikserem planetarnym, bo ciasto jest dość lepiące się.
4. Przełożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, wyrabiać przez ok. 5 minut, aż będzie ono gładkie i elastyczne. Przenieść ciasto do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką, a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
5. Wyjąć z miski, przełożyć na stolnicę, wyrabiać chwilę, przykryć ściereczką.
6. Naoliwić blaszkę, przełożyć do niej ciasto i spłaszczyć je tak by równo wypełniło blaszkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 35-45 minut aż trochę podrośnie.
7. Nagrzać piekarnik do 200⁰C.
8. Rozsypać na wierzchu ciasta pozostały rozmaryn, a następnie zrobić w cieście głębokie dołki za pomocą palca. Polać pozostałą oliwą i posypać solą.
9. Piec na górnej półce ok. 15-20 minut (aż ładnie zbrązowieje).
10. Wyjąć na kratkę do ostygnięcia.

Smacznego!

Oryginał przepisu pochodzi z książki Caroline Bretherton, Step-by-step Baking, Dorling Kindersley Limited 2011.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>