Chlebek wieloziarnisty (z kaszą bulgur)

Chlebek na kaszy bulgur, siemieniu lnianym, posypany odrobiną sezamu. Pięknie wyglądający, jeśli zapleciemy go w fantazyjny warkocz.

20170902_095842

Składniki:
(na jedną blaszkę o wymiarach 14x21cm)

160g kaszy bulgur
10g (3 łyżeczki) suszonych drożdży
5ml (1 łyżeczka) drobnego cukru
180ml ciepłego napoju sojowego
60ml wody
335g mąki
80g mąki pełnoziarnistej
5ml (1 łyżeczka) soli
30ml (2 łyżki) siemienia lnianego
10ml (2 łyżeczki) oliwy
15ml (1 łyżka) sezamu

Wykonanie:
1. Wsypać kaszę do miski i zalać wrzącą wodą. Przykryć i pozostawić na 30 minut. Przelać wodą i dobrze odcedzić.
2. Wymieszać drożdże, cukier, napój sojowy i wodę. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
3. Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Dodać kaszę i siemię lniane. Wmieszać oliwę i mieszankę drożdży. Wyrobić mikserem.
4. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać ok. 10 minut aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość).
5. Nagrzać piekarnik do 220⁰C. Natłuścić foremkę.
6. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, wyrobić aż będzie gładkie. Następnie podzielić na 3 długie części (każda o ok. 30cm) i zapleść je w warkocz. Umieścić ciasto w foremce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
7. Posmarować ciepłą woda, posypać sezamem.
8. Piec ok. 45 minut.
9. Wyjąć na kratkę do ostygnięcia.

Smacznego!
Przepis lekko zmodyfikowany.
Oryginał przepisu pochodzi z książki The Australian Women’s Weekly, The Baking Collection, Bauer Media Ltd 2013.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>