Czekoladowe babeczki z gruszką

Gruszka nie jest moim ulubionym owocem, ale te babeczki wyszły „całkiem, całkiem”, więc uznałam, że przepisem można się podzielić.

20170907_173858

Składniki:
(na 12 sztuk formy na muffinki o średnicy podstawy 5cm albo na tortownicę o średnicy 20cm)

85g miękkiego masła klarowanego
175g drobnego cukru trzcinowego
3 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszane z 7 łyżkami ciepłej wody i pozostawione do napęcznienia
250g mąki
5ml (1 łyżeczka) proszku do pieczenia
50g kakao (przesianego)
50g gorzkiej czekolady połamanej na drobne kawałki
2 gruszki (obrane i pokrojone)
150ml napoju sojowego

Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do 180⁰C.
2. Wyłożyć formę papilotkami.
3. W dużej misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Miksując dodać napęczniałe siemię lniane. Wmiksować partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wmieszać kakao, czekoladę i kawałki gruszki. Na koniec wmieszać napój sojowy.
4. Przełożyć masę do papilotek (napełniać do 2/3 wysokości).
5. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka).
6. Pozostawić na ok. 10 minut w formie, po czym wyjąć, wystudzić na kratce.
7. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis zmodyfikowany.
Oryginał przepisu pochodzi z książki Caroline Bretherton, Step-by-step Baking, Dorling Kindersley Limited 2011.

Print Friendly
One comment on “Czekoladowe babeczki z gruszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>