Parkin – ciasto z płatków owsianych i melasy

Ciasto przypominające piernik: pachnące i aromatyczne. Parkin bardzo dobrze się przechowuje, zresztą lepszy jest jak trochę poleży; zaraz po upieczeniu może wydawać się zbyt suchy, dlatego lepiej poczekać z jeden dzień z jedzeniem.

20171201_171219

Składniki:
(na blachę o wymiarach 20cm x 20cm)

300ml napoju sojowego
225g syropu złocistego
225g melasy
80g miękkiego masła klarowanego
50g drobnego cukru trzcinowego
450g mąki
2,5ml (1/2 łyżeczki) sody oczyszczonej
7,5ml (1 ½ łyżeczki) imbiru
350g płatków owsianych
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do 180⁰C.
2. Natłuścić formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia (najłatwiej dwa kawałki papieru ułożone na krzyż i wystające z formy – ułatwiają potem wyciągnięcie ciasta z formy).
3. Podgrzać w rondelku napój sojowy, syrop, melasę, masło i cukier. Mieszać do rozpuszczenia się składników, nie zagotowywać.
4. Do dużej miski przesiać mąkę z sodą i imbirem. Wmieszać płatki owsiane. W środku zrobić mały dołek do którego wlać przestudzoną mieszankę składników „mokrych”. Wymieszać do gładkości (ciasto będzie dosyć gęste, więc wygodniej użyć miksera planetarnego).
5. Przelać masę do formy.
6. Piec ok. 30-45 minut (aż wierzch ciasta nie będzie się uginał po naciśnięciu palcem; można też użyć patyczka do testowania – ma być suchy).
7. Pozostawić na chwilę w formie, po czym wyjąć, wystudzić na kratce.
8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis zmodyfikowany.
Oryginał przepisu pochodzi z książki Catherine Best, My Grandmother’s Family Cookbook, Lorentz Books,Anness Publishing Ltd 2010.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>